Selama ni kalau nak makan sri kaya, beli je kat kedai. Kat Malaysia berlambak-lambak kedai jual sri kaya. Bermacam-macam perasa. Tapi bila di tempat orang, mana jumpa sri kaya tu. Bila teringin nak makan, kena la buat sendiri.
Senang je rupanya buat sri kaya ni. Ini resepi yang kakak saya bagi. Tak tahu la kalau ada resepi yang lain yang lebih susah. Tapi satu je yang malas bila buat sri kaya ni, bila time masak atas api tu. Kena kacau sentiasa supaya tak hangit, lama pula tu. Tapi nak buat macam mana, teringin nak makan punya pasal.
Sri kaya pandan siap untuk dimakan.
Kalau ada sesiapa nak tahu cara buat sri kaya ni, saya kongsikan. Kalau tak nak tahu, buat-buat tak nampak je la ye. Hehehe
Bahan-bahan:
-2 biji telur ayam
-1/2 kg gula (saya kurangkan sebab manis sangat)
-santan
-2 sudu besar tepung gandum
-secubit garam
-perasa pandan & daun pandan (kalau sri kaya biasa, tak payah letak 2 benda ni)
Cara-cara:
-telur dan gula pukul rata.*
-masukkan santan, kacau lagi*
-masukkan tepung dan garam, kacau lagi*
-masukkan perasa pandan*
(* saya guna mixer je)
-masak atas api, masukkan daun pandan (kena sentiasa dikacau, takut hangit)
-masak sampai pekat
Selalu makan sri kaya dengan roti. Tapi hari ni merajinkan diri buat lempeng kosong. Memang kosong sungguh, letak tepung gandum, telur dan air je. Tapi lagi sedap lempeng kosong ni kalau makan dengan sambal ikan bilis. Tapi kemalasan menyebabkan tak wujud sambal ikan bilis tu. Hehehe.
Lempeng kosong. Merekah-rekah tepi lempeng ni sebab nipis sangat.
0 comments:
Post a Comment