Dari semalam terfikir nak masak apa untuk hari ni. Terfikir nak masak daging tapi tak tahu nak masak apa. Jalan-jalan kat blog masak-masak terjumpa 'daging manis berempah' kat gobok kak Hana. Hmmm macam best je. Lebih kurang macam daging masak kicap cuma daging kena perap dan ada kelainan. Hati berkata "apa kata cuba resepi ni".
Maka jadi la lauk hari ni. Daging manis berempah dan sayuran rebus. Semalam beli broccoli sebab dah lama teringin nak makan broccoli. Saya memang suka sayur rebus tu especially broccoli. Belum makan nasi lagi dah separuh habis sayur tu. Hehehe. Boleh tahan sedap juga daging manis berempah nih. Rasa manis ada, rasa rempah ada, rasa pedas pun ada. Rasa ok, mudah pun mudah. Lepas ni boleh buat selalu.
Daging manis berempah. Kalau nak resepi, ambil kat gobok kak Hana ye.
Sayuran rebus. Capsicum merah tu je yg tak direbus.
Sepanjang hampir 6 tahun di Ukraine ni, selalunya hidangan lauk makan kami hari-hari memang 2 je. Satu hidangan lauk dan satu lagi sayur. Kalau 'terajin / ada masa' je buat lauk lebih.
p/s - Suka nak mencuba masak itu ini. Tapi bab mencuba biskut / kek / kuih dan yang seumpamanya selalu tak menjadi. Kenapa ye? Kena cari punca ni.
2 comments:
Salam Norain,
TQ visit ke blog akak and tinggalkan jejak.. Pandai Ain masak yer..
All the best to you.
Jaga diri baik-baik di negara orang. c u..di puncak kejayaan.
Salam kak...
Lama dah ziarah blog akak, cuma dalam diam...segan dgn akak...
Bukan pandai masak kak, tapi terpaksa masak...duduk tempat orang ni kalau tak masak, tak makan la jawabnya...
Terima kasih atas doa itu...ameen ya rabb...Semoga Allah pelihara akak dunia akhirat...
Post a Comment