Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah masih diberi peluang oleh Allah untuk menghirup udaranya.  Matahari cerah bersinar. Begitu juga semalam.

Semalam kami berpeluang menziarahi keluarga cina mak di Banting dan Klang. Cuaca pun elok je semalam, senang nak bergerak. Memang dah dirancang nak ke rumah adik beradik mak raya cina tahun ni seperti tahun-tahun lepas juga. diorang seronok sangat kalo mak datang ziarah diorang.
Semalam bertolak dari rumah agak lewat juga la. tp apa yg dirancang berjalan dgn baik. Semua rumah sempat diziarahi. Mula-mula ke rumah auntie Lee Yew kat Banting. Rumah auntie selalu buat open house hari kedua raya cina. So semalam memang dia buat open house la. Tapi uncle dengan anak-anak dia je yang ada. Auntie takde, dia kat London. Anak bongsu dia sakit katanya. 

 Muka-muka kegembiraan setelah kekenyangan.

 Husband auntie Lee Yew. Semangat uncle bercerita

Memandangkan semalam hari jumaat, tengahari tu berhenti kat rumah abang kat Salak Tinggi, yang lelaki nak solat Jumaat. Ziarah, ziarah juga, kewajipan kena ditunaikan.
Lepas solat Jumaat, menyambung perjalanan ke rumah auntie Lee Ing kat Klang. Nasib menyebelahi, auntie ada kat rumah dengan anak cucu dia. Penuh rumah auntie dengan anak cucu mak je. Riuhnya tak usah nak cakap la, tak terkawal. 

Eusuf cucu nenek dan girl cucu auntie(lupa tanya sape nama dia). Ada persamaan tak?

Limau dgn air kotak memang tradisi diorang. Terbeliak biji mata mak, tengok apa mak?

 Auntie & anak lelakinya. kalau dah ramai tu ada je benda yang disembangkan. Ye la kan jumpa sekali sekala.

Kakak-kakak dan anak-anak sedara
Girl tu nak shake hand dengan eusuf tapi eusuf tak nak. Eh takde angpow ke? hehehe

 Mak dengan adik bongsunya. Of course serupa kan?
 
Then nak pergi rumah auntie Lee Lew pula. Tapi dia ajak jumpa dekat pizzahut, boleh makan sekali dia kata. Setiap kali datang rumah diorang, mesti dibawanya kami pergi makan kat kedai. Tapi kalau diorang datang, kami nak bawa pergi makan, tak pernahnya nak. Segan rasanya.

Makan-makan time. Kalau pergi ziarah diorang, mesti diorang bawa pergi makan kat kedai. Tapi kalau diorang datang tempat kita, mesti taknak kita bawa makan kedai. Segan rasanya.

 My family. Nasib-nasib je la sape sempat masuk dalam kamera ye.

Ada satu rumah lagi yang belum diziarah, rumah uncle Lee Boon Chin dan auntie Lee Tang. Uncle dah lama meninggal. So sekarang isteri dia duduk dengan auntie Lee tang sebab auntie Lee tang tak kahwin. Tapi semalam auntie Lee Tang takde kat rumah. Jumpa dengan isteri uncle je.

Semalam juga la auntie cerita flash back kisah zaman diorang kecil-kecil. Masih ada cerita yang kami tak tahu rupanya. Selama ni ingatkan mak ada 2 orang abang je. Rupanya ada 2 orang lagi adik beradik lelaki tapi meninggal masa kecil. Baru semalam juga la saya tahu turutan adik beradik mak yang sebenar.

1) Uncle Lee Boon Chin --> 2) Uncle Teh Tiew Yong --> 3) Auntie Lee Lew --> 4) Auntie Lee Tang --> 5)  Uncle (meninggal masa umur sebulan) --> 6&7) Mak & kembarnya(perempuan) --> 8) Uncle (meninggal masa umur 2 tahun) --> 9) Auntie Lee Yew --> 10) Auntie Lee Ing

My big family. Tak sampai separuh pun ni. Kalau semua datang, auntie kena bentang tikar kat halaman rumah la jawabnya hahaha

 Mak dengan adik (kanan), kakak (kiri) dan kakak ipar (kiri sekali)

Wah ramai rupanya adik beradik mak. Uncle Teh Tiew Yong tu family name dia lain sebab dia dijaga oleh keluarga cina lain, tapi akhirnya jumpa balik.
Kembar mak pula dijaga oleh keluarga India. Zaman tu ekonomi tak berapa ok, jadi keluarga India tu ambil kembar mak untuk dijaga. Tapi yang sedihnya sampai sekarang pun tak tahu dimana kembar mak berada. Kata auntie, mungkin keluarga India tu balik negara dia. Jadi tentulah dia bawa sekali kembar mak tu. Kalau nak cari pun tak tahu macam mana.

Semangat auntie Lee Lew bercerita pasal keluarga semalam. Masa mak nak diberi pada keluarga melayu, umur mak masa tu lebih kurang 3-4 bulan kata auntie. Bila auntie tau mak nak diberi pada orang lain, auntie bawa mak masuk dalam bilik, sorokkan kat bilik. Auntie sayang kat mak, taknak orang lain ambil mak sebab masa tu kembar mak dah diberi pada India jual susu. Tapi akhirnya atuk cina serahkan juga mak pada keluarga melayu. Itu yang telah Allah takdirkan, semua ada hikmah disebaliknya.

Harapan agar hubungan kekeluargaan ini akan berkekalan hingga hujung nyawa.

4 comments:

iBu...gUru said...

best nye sambut CNY ain ........ 1 malaysia. nanti kalau jumpa kembar mak cite ye...........

NORAIN said...

memang 1 malaysia sungguh..cina + melayu + india..hehehe

tapi kami sendiri pun tak tahu kat mana nak cari kembar mak tu..aunties saya pun tak tau dimana dan kemana kembar mak tu..diorg pun tak kenal sgt dgn org yg ambil kembar mak tu..

alangkah seronoknya kalau dapat jumpa..

nooraffiqah said...

xsangke ade baka kembar...hehehehe
ah po yg cter 2,kakak nnk yg pki bju biru 2 ea???

NORAIN said...

bestnya kalau dapat cari kembar nenek tu kan?

yer ah poh yg tu la yg cerita...dia memang suka cerita kisah2 silam...acik pun suka dengar walaupun cerita yg berulang2...hehehe