Assalamualaikum w.b.t

Sungguh la terlalu lama tak menulis kat blog kesayangan ni. Ada banyak benda nak diceritakan tapi masa tak mengizinkan. Kalau cuti, ada saje agenda, maka terlopong je la blog ni.

Bila masuk alam pekerjaan ni, macam-macam perangai manusia kita jumpa. Perangai pesakit memang la dah bermacam-macam. Perangai doktor-doktor pun macam-macam juga. Kadang-kadang tak faham kenapa masih ada manusia yang cuba menyusahkan hidup org lain instead menyenangkan orang lain. Rugi ke mereka kalau menyenangkan kerja orang lain? Ada golongan yang suka kenakan orang lain. Mereka puas hati dapat kenakan orang lain. Inikah yang dinamakan kerja berpasukan? Mungkin sebab dia MO, saya pula HO, so dia boleh buat apa saja yang dia suka. Kalau semua MO macam dia, alamat hancur la KKM. Kita semua hidup bertuhan, tak kira apa agama pun, masing-masing ada tuhan masing-masing. Benda jahat yang kita buat pada orang lain, pasti Tuhan balas. Selagi saya boleh bersabar, saya akan cuba bersabar.

3 bulan lebih kerja, ada banyak benda baru yang saya belajar. Belajar dari pengalaman dan belajar dari senior-senior juga. Terima kasih kepada senior-senior yang sabar melayan kerenah saya dan tak jemu-jemu mengajarkan saya dan kawan-kawan yang lain.Special thank you Dr Yeoh KH and Dr Punitan yang sangat banyak meluangkan masa untuk mengajar kami. Senior yang lain pun ajar juga tapi diorang berdua ni banyak sangat ajar saya.

Dalam bekerja saya sedaya upaya taknak sakitkan hati sesiapa. Tapi ada kalanya baik sangat akan memakan diri sendiri. Saya tak kisah kena buat kerja yang sepatutnya orang lain buat, asalkan orang jangan marah-marah saya. Kerja kena la tolong menolong baru la best.

Satu hari saya berkecil hati dengan seorang staffnurse sebab dia tinggikan suara dengan saya. Saya cuma tanya kat mana letaknya fail pesakit, saya dah cari tapi tak jumpa, maka saya tanya la dia. Saya tak baik-baik kat dia. Memang la masa tu semua orang banyak kerja sebab pesakit ramai. Tapi jangan la disebabkan kerja yang banyak, kita kena tinggikan suara. Alhamdulillah Allah masih pelihara saya masa tu, ikutkan hati nak je saya tinggikan suara balik  pada staffnurse tu tapi apa faedahnya? Kalau staffnurse cakap dengan saya masa saya banyak kerja, takde plak saya tinggikan suara macam tu.

Seminggu yang sangat tension memang buat saya tak tahan. Saya minta cuti. Mahu menenangkan jiwa kononnya. Sabarlah Ain, Allah sentiasa bersamamu. Kuatkan semangat teruskan kehidupan. Kehidupan memang banyak cabaran dan dugaan yang perlu ditempuhi. Berbuat baiklah sentiasa kerana perkara baik pasti Allah balas dengan kebaikan.

0 comments: